Er kufferten for fyldt?

I kropsterapien tager vi udgangspunkt i det HELE menneske – altså mennesket som en helhed bestående af KROP, SIND og ÅND. Når vi behandler et symptom, en smerte, en allergi, et psykisk problem, så må vi derfor se på det som EN DEL af en HELHED.

Vi må se på den samlede mængde af belastning på den menneske for at få en fornemmelse af, hvordan det symptom er opstået.

Forestil dig at du pakker en kuffert til ferien. Når kufferten er fyldt, står du så altid tilbage med hårtørreren eller solcremen eller danseskoene? Den ting der ikke er plads til. For mig er det af en eller anden grund altid toilettasken 😉

Hvad du står tilbage med med afhænger selvfølgelig af i hvilken rækkefølge du lægger tingene i. Og ikke mindst hvor MEGET du vælger at pakke i kufferten!

Lige sådan er det med os. Når der er fyldt op, så er der noget, der ikke bliver plads til. Kroppen og psyken er fantastisk til at RUMME alt muligt, det er faktisk utroligt hvad vi kan holde til! Men på et tidspunkt er der ikke mere plads. Og så kommer der en fysisk eller psykisk smerte, måske en allergi eller en sygdom.

Symptomet kan altså i den optik ses som det, der IKKE blev plads til. Så i stedet for alene at behandle symptomet, så kan vi vælge at se på mængden af belastning.

Er der usund mad og drikke der belaster kroppen? For meget sukker, tilsætningsstoffer, alkohol osv. som kroppen bruger ressourcer på at nedbryde.
Er der psykisk bagage i form af uforløste traumer? For meget larm og bekymring i hverdagen, lavt selvværd – stress og frygt fra nyheder og TV, de sociale medier, skænderier med vores nærmeste – hvad belaster vores psyke? Og hvordan med den fysiske belastning på kroppen, er der for ensidige bevægelser – eller inaktivitet? Eller stor fysisk belastning?

Ofte får vi først øje på den fysiske belastning, det var ‘lige en forkert bevægelse’ og så kom smerten – eller vi får musearm eller ondt i ryggen af vores arbejde. Eller stress. Eller vi får sportsskader af vores yndlingssport. Måske tænker vi så, at vi skal forlade det arbejde, som vi ellers er glade for, fordi vi ikke kan holde til det. Eller at vi er nødt til droppe den sportsgren vi elsker.

Men i den samlede mængde at belastning var det måske bare det, der ikke blev PLADS til, som udløste symptomet.

Og så kan vi jo tage fat på at sortere fra i kufferten, så der bliver mere plads. Når der ryddes ud i belastningerne bliver der mere plads til det, vi gerne vil.

Med andre ord: Hvor end vi vælger at skabe forandring i vores liv, om det er i krop, sind eller ånd, så vil det have indflydelse på HELE os.

Så en kostomlægning kan måske kurere rygsmerter. Eller psykoterapi måske fjerne en allergi. Eller kropsterapi bevirke vægttab eller helbrede en depression. Eller spirituel kontakt kan kurere en sygdom. Der findes masser eksempler på den slags fantastiske gevinster. Måske ser vi ikke sammenhængen med den forandring i os vi har skabt, men opdager bare at et problem, der før generede os, er væk – og det sker fordi, at vores krop får plads til at genoprette en balance.

Så husk, du skal ikke forandre alting på en gang, og endelig ikke give op fordi det virker for uoverskueligt – du skal bare starte et enkelt sted og det vil have indflydelse på HELE dig.

Felt